Dania wegetariańskie

Bakłażan zapiekany z pomidorami i serem Dorblu

Bakłażan zapiekany z pomidorami i serem Dorblu

Wykorzystany produkt:

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 3 świeże pomidory
  • 100 g sera Dorblu
  • oliwa 
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma, bazylia

 

 

Wykonanie

  1. Bakłażany myjemy, kroimy na plasterki, smarujemy oliwą i posypujemy przyprawami: solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz ostrą papryką.
  2. Przygotowane plasterki wykładamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 7 minut, po czym obracamy plasterki na drugą stronę i pieczemy kolejne 7 minut.
  3. Dwa pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie, doprawiając solą, pieprzem, kurkumą i bazylią. Trzeciego pomidora kroimy na plasterki.
  4. Na upieczone plasterki bakłażana kładziemy pokrojony w kostkę ser Dorblu, następnie plasterek pomidora, ponownie ser i całość przykrywamy sosem z pomidorów. Można przełożyć kilka warstw.
  5. Całość pieczemy 15 minut w 180 stopniach. 

Spodobał Ci się przepis? Podziel się nim ze znajomymi

#Dorblu #bakłażan
Powrót